Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


RUSIJOS DRAUGŲ PAIEŠKOS
Kuba apie save primena kare prieš Ukrainą: okupantų pusėje kaunasi tūkstančiai samdinių
Kostas Alėjūnas
Scanpix
Du draugai: Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas (kairėje) ir jo kolega iš Kubos Bruno Rodriguezas.

Užpuolusi Ukrainą Rusija ėmė ieškoti sąjungininkų ir vėl atsigręžė į seną partnerę Kubą. Koks šios požiūris į karą Ukrainoje?

Kubos valdžios atstovai ir šalies žiniasklaida atkartoja Rusijos propagandos esmines tezes, kad pagrindinė Rusijos invazijos į Ukrainą priežastis buvo agresyvi NATO politika, minėjo Ukrainos neonacizmo keliamą pavojų, tragediją Bučoje įvardijo kaip „vakarietišką melą“ ir aiškiai pareiškė, kad yra prieš Ukrainos stojimą į NATO.

„Rusija turi teisę gintis. Apsupant ir įspraudžiant valstybes į kampą neįmanoma pasiekti taikos, – 2022 m. kovą skelbta Kubos Revoliucinės valstybės pareiškime. – JAV ryžtas tęsti laipsnišką plėtrą Rusijos Federacijos sienų link lėmė situaciją, kurios padariniai yra nenuspėjamo masto ir kurios buvo galima išvengti.“

Kubos žiniasklaidoje naujienos pateikiamos pasitelkiant Rusijos naratyvą. Oficialiame Komunistų partijos laikraštyje „Granma“ svarbiausios karo naujienos aprašomos remiantis Rusijos žiniasklaida bei valdžios atstovų pareiškimais, Ukrainos pozicija yra beveik ignoruojama. Pabrėžiama, kad Rusija vis dar lieka atvira taikos deryboms su Ukraina, kuri straipsniuose vaizduojama agresore, akcentuojamos Ukrainos atakos Donecko ir Luhansko srityse.

2024 04 19 11:00
Spausdinti